حالت سیاه
03-02-2025
Logo
برنامه های رادیویی - رادیو حياة اردن – زندگی مسلمان 4 – موضوعات گوناگون3– قسمت 20 : بهشت تقرب.
   
 
 
به نام خداوند بخشنده ی مهربان  
 

مقدمه:

مجری:
به نام خداوند بخشنده مهربان. سپاس خداوند جهانیان را. خداوندا درود فرست بر بهترین و بزرگوارترین پیامبر ما و رسول ما محمد ﷺ. سلام علیکم و درود خداوند بر شما.
شنوندگان گرامی. هر جا هستید از برنامه ی رادیویی شما حیاة موج fm در برنامه ی علم و ایمان و قسمت زنده ی جدیدی هر پنج شنبه از ساعت سه تا چهار توکل بر خداوند در خدمت شما هستیم. شما می توانید از صفحه ی رادیو حیاة fm از فیس بوک ما هم به شکل صوتی و هم تصویری را دنبال کنید.
خوش آمد می گویم خدمت کارشناس برنامه علامه استاد دکتر محمد راتب نابلسی. استاد عزیزمان خدا قوت. خوش آمدید.
دکتر محمد راتب نابلسی :
خداوند به شما برکت دهد و شما را مایه ی برکت نهد و ایمان و خانواده و فرزندان و سرزمینتان را برایتان حفظ کند.
مجری :
همه را ان شاء الله. شنوندگان و دنبال کنندگان عزیزمان عنوان برنامه ی امروز ما: بهشت تقرب است که درباره ی تقرب به خداوند سبحان سخن خواهیم گفت. اکنون برنامه خودمان را با این سخن آفریننده ی عزوجل آغاز می کنیم که می فرماید:

﴿ وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ 186  ﴾

﴿ هرگاه بندگانم سراغ مرا از تو گرفتند، بگو: من نزديكم دعاى دعاكننده را به هنگامى كه مرا مى‌خواند پاسخ مى‌دهم؛ بنا بر اين بايد دعوت مرا بپذيرند و به من ايمان بياورند؛ شايد ارشاد شوند. ﴾

[  بقره ]

در حدیث قدسی از خداوند عزوجل، به روایت از پیامبر ﷺ آمده است:
 ابوهریره به نقل از پیامبرﷺ می گوید:

((  يقول الله تعالى : أَنا عند ظَنِّ عبدي بي ، وأنا معه إذا ذكرني ، فإن ذكرني في نفسه ذكرتُه في نفسي ، وإِن ذكرني في مَلأ ذكرتُه في مَلأ خيرٍ منه ، وإن تَقَرَّبَ إِليَّ شِبْرا تَقَرَّبتُ إِليه ذِراعاً ، وإن تقرَّب إِليَّ ذِرَاعاً اقْتَرَبتُ إِليه باعاً ، وإِن أَتاني يمشي أتيتُه هَرْوَلَة  ))

(( خداوند متعال می فرماید: من نزد گمان بنده ام هستم و هرگاه مرا یاد کند با او هستم و اگر او مرا در دل یاد کند من نیز او را نزد خود یاد می کنم و اگر در جمعی مرا یاد کند من او را در جمعی بهتر از آن یاد می کنم و اگر یک وجب به من نزدیک شود من یک گز به او نزدیک می شوم و اگر یک گز به من نزدیک شود من یک متر به او نزدیک می شوم و اگر آهسته به سوی من آید من با شتاب به سوی او می روم. ))

[ بخاری، مسلم، ترمذی  ]

استاد عزیز آیا می توانیم این اصطلاح را توضیح دهیم که معنای قرب الهی چیست؟

دعا اصل عبادت است:

دکتر محمد راتب نابلسی:
به نام خداوند بخشنده مهربان و سپاس خداوند جهانیان را و درود بر سیدنا محمد راستین وعده ی امانت دار.
اما پیش از آنکه این سوال خوب را پاسخ دهم یک مقدمه مربوط به عنوان این نشست مبارک خواهم گفت. بیش از ده آیه وجود دارد که :

﴿  يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِنْ نَفْعِهِمَا وَيَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنْفِقُونَ قُلِ الْعَفْوَ كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْآيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ   219  ﴾

﴿ از تو دربارۀ شراب و قمار مى‌پرسند. بگو: در اين دو گناهى بزرگ است و سودها براى مردم و گناهش از سودش بزرگتر است. و از تو مى‌پرسند: چه چيز را انفاق كنند؟ بگو: آنچه اضافى زندگى است، و بدين ترتيب خداوند آيات را برايتان بيان مى‌كند؛ شايد انديشه كنيد. ﴾

[   بقره ]

ده آیه یا بیشتر. وقتی سوال و پرسش می شود با کلمه ی بگو پاسخ داده شده است به جز این آیه:  وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي  واژه ی قُل:بگو در اینجا نیامده است  فَإِنِّي قَرِيبٌ حذف کلمه ی بگو فقط در همین آیه از قرآن کریم یعنی میان بنده و پروردگارش حجاب و پرده ای نیست. مانعی میان بنده و پروردگارش نیست. به طور کلی میان بنده و پروردگارش میانجی و واسطه وجود ندارد.
  وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ به آنان نزدیک هستم و به دعای آنان گوش می دهم و حالشان را می دانم و اگر سخن بگوید می شنود و اگر ساکت باشد می داند و اگر این دو نباشد آنچه به صلاح او است را نیز می داند. پس علم خداوند مطلق است: وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ، از لازمه های این تقرب:  أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ  انسان شاید با زبان دعا کند و شاید بدون زبان هم چیزی را در قلب بخواهد در هر دو حالت خداوند از آن آگاه است وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي  .
در حقیقت دعا عبادت است و دعا اصل عبادت است. دعا مغز عبادت است و انسان یک موجود حادث است و قدیم نیست.

﴿   إِنَّ الْإِنْسَانَ خُلِقَ هَلُوعاً 19  ﴾

﴿ به طور حتم انسان ،حريص آفريده شده است ﴾

 

[ معارج ]

نسبت به سلامتی اش، خوشبختی اش، جاودانگی اش حریص است و خواسته های بی شماری دارد:  وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ، دعا عبادت است. دعا مغز و اصل عبادت است. هرکس به درگاه من دعا نکند بر او خشم می گیرم.
 انس به نقل از پیامبر ﷺ می گوید:

((  لِيَسْألْ أَحَدكمْ رَبَّهُ حَاجَتَهُ كُلَّهَا ، حتى يسأَلَ شِسْعَ نَعلِهِ إذَا انْقَطَعَ  ))

(( هر یک از شما تمام خواسته هایش را باید از پروردگارش بخواهد حتی اگر بند کفشش پاره شده باشد آن را نیز از خدا بخواهد. ))

[ ترمذی ]

آیا ممکن است که با دعا تمام عبادات انجام شود؟ ممکن است. یک موجود حادث و نه قدیم. خداوند قدیم است. انسان موجودی حادث که در اصل ترسان است.

تمام ویژگی های منفی انسان به نفع او است :

اکنون :

﴿ وَاللَّهُ يُرِيدُ أَنْ يَتُوبَ عَلَيْكُمْ وَيُرِيدُ الَّذِينَ يَتَّبِعُونَ الشَّهَوَاتِ أَنْ تَمِيلُوا مَيْلاً عَظِيماً 27 يُرِيدُ اللَّهُ أَنْ يُخَفِّفَ عَنْكُمْ وَخُلِقَ الْإِنْسَانُ ضَعِيفاً 28  ﴾

﴿ و خدا مى‌خواهد كه شما را ببخشايد؛ ولى شهوت‌پرستان مى‌خواهند كه شما گرفتار لغزش شويد؛ آن هم لغزشى بزرگ* خداوند مى‌خواهد كار را بر شما آسان نمايد زيرا كه اين انسان ضعيف خلق شده است. ﴾

[ نساء ]

انسان را ضعیف آفریده تا با ناتوانی اش نیازمند گردد و نیز با ناتوانی اش خوشبخت شود. اگر قدرتمند آفریده می شد با قدرت خود ابراز بی نیازی می کرد و با همین بی نیازی بدبخت می گردید:  وَخُلِقَ الْإِنْسَانُ ضَعِيفاً.

﴿   خُلِقَ الْإِنْسَانُ مِنْ عَجَلٍ سَأُرِيكُمْ آيَاتِي فَلَا تَسْتَعْجِلُونِ 37  ﴾

﴿ انسان از شتاب خلق شده و به زودى آيات خود را به شما نشان مى‌دهيم؛ بنا بر اين شتاب نكنيد ﴾

[   انبياء ]

پس ویژگی های منفی انسان به صلاح او است. اگر قدرتمند آفریده می شد با قدرت خود ابراز بی نیازی می کرد و با همین بی نیازی بدبخت می شد. ضعیف آفریده شده است تا با ناتوانی اش نیازمند گردد و نیز با ناتوانی اش خوشبخت شود. اما تقرب منظور تقرب روح است.
ما بعد فیزیکی داریم. تقرب روح. انسان عقلی است که درک می کند. انسان کیست؟ عقلی که درک می کند و قلبی که دوست دارد و جسمی که حرکت می کند. غذای عقل علم است و غذای قلب عشق ومحبت است که با آن والایی می پذیرد و غذای جسم خورد و نوش است. اگر انسان عقل خود را با علم و قلب خود را با محبت و جسم خود را با خورد و نوش حلال تغذیه کند.
عبدالله بن عباس می گوید: این آیه را نزد رسول خدا ﷺ خواندم.﴿ يَا أَيُّهَا النَّاسُ كُلُوا مِمَّا فِي الْأَرْضِ حَلَالاً طَيِّباً ﴾ سعد ابن ابی وقاص برخاست و گفت: ای رسول خدا دعا کن خداوند دعاهای مرا اجابت کند. رسول خدا ﷺ فرمود: 

(( يا سعد أطب مطعمك تكن مستجاب الدعوة ))

(( ای سعد لقمه ی حلال بخور تا دعاهایت اجابت شود ))

[ طبرانی  ]

 لقمه ی حلال بخور یعنی گوشت اضافی وجود داشته باشد؟ خیر، از مال حلال باشد  ای سعد لقمه ی حلال بخور تا دعاهایت اجابت شود.
انسان عقلی است که درک می کند و قلبی است که عشق می ورزد و جسمی است که حرکت می کند.
بار دیگر: غذای عقل علم است و غذای قلب عشق ومحبت است که با آن والایی می پذیرد و غذای جسم خورد و نوش است ، اگر انسان عقل خود را با علم و قلب خود را با محبت و جسم خود را با خورد و نوش حلال تغذیه کند برتری می یابد. و اگر یکی از این ها را از دست دهد به تعصب و تفریط می گراید. تفریط دو نوع است: تفریط انحرافی و تفریط تعصبی تکفیری و پس از آن نابودی. 
مجری :
خداوند به شما برکت دهد .
استاد عزیز، شما این موضوع یا سخن ما درباره ی تقرب بنده به خدا را بسیار به پرونده ی دعا ربط دادید که یک اصل در این آیه است:  فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ آیا تقرب به خداوند لازمه اش این است که انسان دعا کند یعنی از نشانه های تقرب این است که زیاد دعا کنیم؟ ارتباط میان عبادت دعا و تقرب انسان به خداوند چیست؟ 

ارتباط میان دعا و تقرب انسان به خدا :

دکتر محمد راتب نابلسی :
به خدا سوگند دعا یعنی تقرب و تقرب یعنی دعا. مانند کودک. هر مشکلی باشد می گوید: مامان. مادرش را صدا می زند. تنها پناهش او است. اما مومن تنها پناهش خداوند است. از او می ترسد. به رحمتش امید دارد. از عذابش هراسان است. و برای او کار می کند.
ای فرزند آدم مرا بخواه تا مرا بیابی. اگر مرا یافتی همه چیز را یافته ای و اگر مرا از دست دادی همه چیز را از دست داده ای و من از هر چیزی برایت محبوب ترم. 
نزد خداوند عزوجل :

﴿   بَدِيعُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَإِذَا قَضَى أَمْراً فَإِنَّمَا يَقُولُ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ 117  ﴾

﴿ پديدآورندۀ آسمانها و زمين است، و هرگاه ارادۀ آفريدن چيزى را كند، همين‌كه گويد: موجود باش، موجود مى‌شود ﴾

[   بقره ]

از قوی، بخشنده، مهربان، لطف کننده، بسیار دانا، دانای غیب ها می خواهی. درباره ی گذشته و حال و آینده و آنچه نبوده و اگر می بود چطور می بود از خداوند می پرسی. ذات الهی خالق آسمان ها و زمین است. ذات کامل، اصل کمال، جمال، بخشندگی، صاحب نام های نیک و صفات والا.
ببخشید، در یک ابرشرکت پانصدهزار کارمند وجود دارد. وقتی نزد صاحب شرکت می روی همه چیز در اختیار او است. ثروت، شغل ها، همه چیز در اختیار او است. برای تقریب به ذهن. وقتی خداوند را شناختی همه چیز را می شناسی و اگر این شناخت را نداشته باشی همه چیز را از دست می دهی.
ای فرزند آدم مرا بخواه تا مرا بیابی. اگر مرا یافتی همه چیز را یافته ای و اگر مرا از دست دادی همه چیز را از دست داده ای و من از هر چیزی برایت محبوب ترم. 
مجری :
خداوند به شما برکت دهد دکتر. استاد عزیزمان، وقتی سخن می گوییم و از تقرب بنده به خداوند حرف می زنیم آیا معنای تقرب این است که انسان با ایمان باشد و خداوند او را هدایت کند و به او اجازه ی تقرب دهد یا معنایش این است که انسان با فروتنی به خداوند تقرب جوید؟ مقرب کیست دکتر؟

هر کس به وجود خداوند ایمان داشته باشد مقرب او است :

دکتر محمد راتب نابلسی :
هر کس به وجود خداوند ایمان داشته باشد به خدا نزدیک است. اما ملحد مشکلش بسیار بزرگ است. یک توضیح کوتاه: کسی چاقویی بر می دارد و به خودش ضربه می زند. این خودکشی کرده است. روشن است؟ کسی دیگر بر تمام گناهان خود اصرار دارد و توبه نمی کند. دنیا را با نافرمانی و گناه و اصرار بر گناه ترک کرده است. این خودکشی کرده است. اما ملحد عقل خود را کشته است. تفاوت این که انسان جسم خود را با چاقویی بکشد یا عقل خود را با گناهی بکشد و با اصرار بر آن بمیرد یا اینکه عقل خود را با الحاد و کفر بکشد، روشن است.
مجری :
دکتر، چرا وقتی که انسان گاهی در زندگی شکست می خورد یا احساس ناتوانی می کند احساس می کند به خدا نزدیک تر است؟ ارتباط میان ناتوانی انسان و تقربش به خدا چیست؟

ارتباط میان ناتوانی انسان و تقربش به خدا:

دکتر محمد راتب نابلسی :
خداوند عزوجل می فرماید: وَخُلِقَ الْإِنْسَانُ ضَعِيفاً؛ زیرا ناتوان و نیازمند به خدا است. اگر او را قدرتمند می آفرید با قدرت خود از خدا بی نیازی می جست. ناتوان آفریده است تا با ناتوانی اش نیازمند باشد و با نیازمندی اش سعادتمند شود. اگر قدرتمند آفریده می شد با قدرت خود از خدا بی نیازی می جست و با این بی نیازی بدبخت می گشت. خلاصه اینکه بزرگترین یاور ایمان و پایبندی همان ناتوانی است.
اکنون، شخصی با درآمد بالا، دارای خانه، همسر، فرزندان، جایگاه اجتماعی، و خانه ای در پایتخت، و خانه در ییلاق، و خانه ای در ساحل، و گردش، وتفریح و مهمانی، و دید و بازدیدها، یک سکته، یک سکته ی مغزی، زندگی اش را پایان می دهد. انسان همیشه در راه نادرست است. با یک قطره خون که با چشم دیده نمی شود در یکی از رگ ها لخته می شود. لخته ای در مغز یا لخته ای در قلب، نارسایی کلیوی، پنجاه یا شصت بیماری است که کوه را به زانو در می آورد. انسان در هر ثانیه در معرض آن است. اگر با خدا باشی خدا با تو است.

﴿  وَكَيْفَ أَخَافُ مَا أَشْرَكْتُمْ وَلَا تَخَافُونَ أَنَّكُمْ أَشْرَكْتُمْ بِاللَّهِ مَا لَمْ يُنَزِّلْ بِهِ عَلَيْكُمْ سُلْطَاناً فَأَيُّ الْفَرِيقَيْنِ أَحَقُّ بِالْأَمْنِ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ 81 الَّذِينَ آمَنُوا وَلَمْ يَلْبِسُوا إِيمَانَهُمْ بِظُلْمٍ أُولَئِكَ لَهُمُ الْأَمْنُ وَهُمْ مُهْتَدُونَ 82  ﴾

﴿ من چگونه از آنچه براى خدا شريك قرار مى‌دهيد هراس داشته باشم، در صورتى كه شما از شرك ورزيدن براى خداوند هراسى نداريد با اينكه دليلى بر آن شريك نداريد؛ بنا بر اين اگر مى‌دانيد كدام يك از اين دو گروه به ايمن بودن سزاوارتر است. ﴾

[ انعام ]


امنیت و سلامتی :

امنیت چیست؟ سلامتی با امنیت تفاوت دارد. گاهی عمر طولانی زندگی می کنید و از هیچ مشکلی نه اجتماعی، نه شخصی، نه جسمی و نه بیماری رنج نمی برید. این سلامتی است اما امنیت عدم انتظار موارد منفی است:  فَأَيُّ الْفَرِيقَيْنِ أَحَقُّ بِالْأَمْنِ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ *الَّذِينَ آمَنُوا وَلَمْ يَلْبِسُوا إِيمَانَهُمْ بِظُلْمٍ أُولَئِكَ لَهُمُ الْأَمْنُ  آنان امنیت دارند، چه ساختار ظریفی است. اگر برفرض آیه می بود، آنان و دیگران امنیت دارند؛  أُولَئِكَ لَهُمُ الْأَمْنُ  اما این عبارت قصر و حصر است. ما در نماز اگر بگوییم: نعبد ایاک: تو را می پرستیم، نماز باطل است چیزی کم نکرده اید اما ترتیب نعبد ایاک مانع پرستش غیر الله نمی شود و اختصاص از بین می رود.

﴿  إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ 5 ﴾

﴿ تنها تو را می پرستیم و تنها از تو یاری می جوییم ﴾

[  فاتحه  ]

در این آیه حصر واختصاص وجود دارد.

دین رفتار و احساسات را تقویت می کند :

 فَأَيُّ الْفَرِيقَيْنِ أَحَقُّ بِالْأَمْنِ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ *الَّذِينَ آمَنُوا وَلَمْ يَلْبِسُوا إِيمَانَهُمْ بِظُلْمٍ ظلم انواعی دارد. گاهی به خودتان ظلم می کنید. خودتان را از خدا دور می کنید. گاهی به همسرتان ظلم می کنید. به فرزندان، دختران، دامادها، عموها، خویشان، گاهی هم به کارمندان خود ظلم می کنید.
باری در یک فروشگاه تجاری بودم که یک کارگر لاغر اندام داشت. خانواده اش فقیر، پدرش مرده بود. به او یک طاقه، دو طاقه و سه طاقه داد تا بردارد. او گفت: دیگر تحمل ندارم. گفت: تو جوان هستی. پنج طاقه لباس به او داد. به خدا من ایستاده بودم. به پسرش یک طاقه لباس داد. به او گفت: پسرم مراقب کمر خودت باش. این یک انسان حقیر و پست است. بنابراین دین رفتار را درست می کند و احساسات را تقویت می نماید.
مجری :
گاهی انسان در این زندگی شکست می خورد، احساس دلتنگی می کند، احساس فقر و بیماری می کند. اما این او را از خداوند دور می کند. نقطه ی تغییری که انسان باید به آن توجه کند تا از این رنج نجات پیدا کند، چیست؟ از این دلتنگی، فقر، بیماری نجات یابد و به دروازه ی تقرب به خداوند برسد نه اینکه خدای نکرده به دروازه ی خشم یا کفر یا دوری از خداوند متعال برسد؟ انسان چه کند؟

اولین وظیفه ی انسان در این زندگی شناخت خدا است:

دکتر محمد راتب نابلسی :
اگر مومن باشد و قرآن بخواند، خداوند می فرماید: 

﴿  مَا يَفْعَلُ اللَّهُ بِعَذَابِكُمْ إِنْ شَكَرْتُمْ وَآمَنْتُمْ وَكَانَ اللَّهُ شَاكِراً عَلِيماً 147  ﴾

﴿ اگر شكر كنيد و مؤمن باشيد، خدا را با عذاب نمودن شما چه‌كار؟! خداوند شكر شما را مى‌پذيرد و آگاه است ﴾

[  نساء  ]

یعنی محال است و هزاران بار محال است که بدون دلیل عذاب شوید. هر بلایی به خاطر یک گناه می آید و با یک توبه برطرف می شود. این را از کتاب خداوند مطمئن باشید. این آیه دقیق ترین آیه است:  مَا يَفْعَلُ اللَّهُ بِعَذَابِكُمْ إِنْ شَكَرْتُمْ  یعنی به عذاب دادن شما إِنْ شَكَرْتُمْ وَآمَنْتُمْ به این معنا که نخستین وظیفه ات این است که خداوند را بشناسی، تو یک خداوند بزرگ داری، بسیار توبه پذیر، مهربان است. نام هایش نیکو است. صفاتش والا است. اصل جمال، کمال، بخشش است. تو را آفریده تا فقط سعادتمندت کند. تمام حرف های دیگر بیهوده است.

﴿   إِلَّا مَنْ رَحِمَ رَبُّكَ وَلِذَلِكَ خَلَقَهُمْ وَتَمَّتْ كَلِمَةُ رَبِّكَ لَأَمْلَأَنَّ جَهَنَّمَ مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِينَ 119  ﴾

﴿ مگر آن را كه پروردگارت مشمول رحمت خويش قرار دهد و براى همين آنها را آفريد و كلام پروردگارت حتمى است كه جهنم را از جن و انسان پر خواهم كرد ﴾

[   هود ]

اگر مشکلی برایتان پیش آورد دلیلی دارد. هر بلایی به خاطر گناهی آمده است و تنها با یک توبه برطرف می شود.
مجری :
خداوند به شما برکت دهد دکتر.
استاد، هر چیزی مستلزماتی دارد. مستلزمات تقرب به خداوند متعال چیست؟ انسان چه کارهایی می تواند بکند که بخشش خداوند و مرتبه ی تقرب به او را بدست آورد؟

مستلزمات تقرب به خداوند متعال:

دکتر محمد راتب نابلسی:
تا زمانی که انسان نافرمانی و گناه کند. این گناه مانعی میان بنده و پروردگارش ایجاد می کند. پس باید پایبندی باشد. پایبندی بسیار گسترده است. درآمد، هزینه، روابط، گذران اوقات فراغت، گردش ها، مراسم ها، دیدارها، فعالیت های گسترده، همه باید براساس روش الهی باشد. خداوند چیزی که برایمان سود داشته است، را بر ما حرام نکرده است:

﴿   زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَوَاتِ مِنَ النِّسَاءِ وَالْبَنِينَ وَالْقَنَاطِيرِ الْمُقَنْطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ وَالْخَيْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَالْأَنْعَامِ وَالْحَرْثِ ذَلِكَ مَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَاللَّهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الْمَآبِ     14  ﴾

﴿ براى مردم دوست‌داشتنى‌ها از زنان و فرزندان و ثروتهاى زياد از طلا و نقره و اسبهاى ممتاز و چهارپايان و زراعت در نظر زيبا مى‌آيد و اينها سرمايه‌هاى زندگى دنياست و سرانجام خوب پيش خداست ﴾

[   آل عمران ]

سخن بسیار دقیقی است: هر شهوتی که خداوند در انسان قرار داده است برایش کانالی پاکیزه و پاک قرار داده است که از آن دفع می شود. یعنی در اسلام به طور کلی محرومیت وجود ندارد. هر شهوتی که در انسان قرار داده شده است برایش کانالی پاکیزه و پاک قرار داده شده که از آن دفع می شود. انسان نیاز به خوردن دارد. چند نوع غذای حلال وجود دارد؟ حرام ها انگشت شمار است. گوشت خوک، شراب. انواع گوناگونی از خوراکی ها و نوشیدنی ها وجود دارد. زن و ازدواج وجود دارد. یعنی قطعا هر شهوتی که در انسان نهاده شده خداوند برایش کانالی پاک و پاکیزه قرار داده تا برطرف شود.
مثلا من همسایه ای در شام دارم. به من گفت: من شصت وهفت نوه دارم. همه حافظان کتاب خدا و بیشترشان پزشک هستند. من وقتی از نزد او برگشتم با خودم گفتم: یک رابطه ی فیزیولوژیکی میان یک زن و مرد برقرار شده است. فرزندانی آورده اند. برایش گنجینه آورده اند. دخترانی آورده است. دامادهایی آورده است. نوه هایی آورده است. شصت نوه. این برنامه ی الهی برنامه ای است که به انسان والایی می بخشد. روابط زناشویی بسیار زیبا است. روابطی در حال رشد است. روابط حرام نعوذ بالله بسیار دردناک است. هر شهوتی که خداوند در انسان قرار داده است برایش کانالی پاکیزه و پاک قرار داده است که از آن دفع می شود. این برنامه ی آفریننده ی هستی ها است. برنامه ی خداوند جهانیان است. برنامه ی آفریدگار ما و پروردگار ما و خالق ما است. بنابراین اطاعت در هرچیزی انسان را سعادتمند می کند و نافرمانی در هر چیزی انسان را بدبخت می کند.
مجری :
پناه بر خدا، استاد عزیز ما، چه توصیه های علمی برای انسان ها دارید که انجام دهند؟ اندکی پیش بیان کردید که نافرمانی مانع تقرب به خداوند می شود. اکنون پایبندی انسان و دوری اش از گناه و توبه از گناه، می توانیم بگوییم: این نافرمانی نخست است و انسان به مرتبه تقرب می رسد؟ چه توصیه ای دارید دکتر، تا ما و شما ان شاء الله به این مرحله برسیم.

خداوند متعال انسان را آفریدده است تا او را خوشبخت کند و خوشبختی اش با بهشت است :

دکتر محمد راتب نابلسی :
یک میز جلوی من است. این بی جان است برادر. وزن دارد، حجم و طول و عرض و ارتفاع دارد. اما گیاه با رشد خود از بی جان برتر است. حیوان با حرکت خود از هر دو بهتر است. اما انسان یک قدرت تفکر دارد. عقل دارد. این قدرت درک تا زمانی که برای کسب علم استفاده نشود انسان از مرتبه ی انسان بودنش به مرحله ای که شایسته اش نیست، فرو می افتد. با هم به این سخن خداوند گوش دهیم:

﴿  أَمْوَاتٌ غَيْرُ أَحْيَاءٍ وَمَا يَشْعُرُونَ أَيَّانَ يُبْعَثُونَ 21  ﴾

﴿ مرده‌هايى هستند كه از حيات بى‌بهره‌اند و نمى‌دانند و نمى‌فهمند كى عبادت‌كنندگانشان مبعوث مى‌شوند ﴾

[ نحل ]

کسانی که از خدا دور شده اند مرده اند. نبض او 80 است عالی است. فشار خون او 12.8 است از نظر خدا مرده است. راز وجود خودش و هدف از وجود خودش را ندانسته و به آخرت ایمان نیاورده است. او مرده است.  أَمْوَاتٌ غَيْرُ أَحْيَاءٍ  یک نمونه ی دیگر : 

﴿  وَإِذَا رَأَيْتَهُمْ تُعْجِبُكَ أَجْسَامُهُمْ وَإِنْ يَقُولُوا تَسْمَعْ لِقَوْلِهِمْ كَأَنَّهُمْ خُشُبٌ مُسَنَّدَةٌ يَحْسَبُونَ كُلَّ صَيْحَةٍ عَلَيْهِمْ هُمُ الْعَدُوُّ فَاحْذَرْهُمْ قَاتَلَهُمُ اللَّهُ أَنَّى يُؤْفَكُونَ 4  ﴾

﴿ وقتى آنها را مى‌بينى، قيافۀ آنان تو را به تعجب وامى‌دارد و اگر سخن بگويند، به سخنانشان گوش مى‌دهى؛ گويى كه آنها چوبهاى تكيه داده به ديوار هستند. هر صدايى را عليه خود مى‌پندارند. آنها دشمن تو هستند؛ بنا بر اين از آنان دورى گزين. خداوند آنها را بكشد كه چه اندازه از حق منحرفند. ﴾

[ منافقون ]

تکه چوب خشک. سوم می فرماید :

﴿  أَمْ تَحْسَبُ أَنَّ أَكْثَرَهُمْ يَسْمَعُونَ أَوْ يَعْقِلُونَ إِنْ هُمْ إِلَّا كَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ سَبِيلاً    44  ﴾

﴿ آيا گمان مى‌برى كه بسيارى از آنها گوش شنوا دارند و مى‌فهمند؟! آنها همانند چهارپايانند و بلكه از چهارپايان گمراه‌ترند ﴾

[  فرقان ]

چهارم، یک مرتبه پایین تر :

﴿  مَثَلُ الَّذِينَ حُمِّلُوا التَّوْرَاةَ ثُمَّ لَمْ يَحْمِلُوهَا كَمَثَلِ الْحِمَارِ يَحْمِلُ أَسْفَاراً بِئْسَ مَثَلُ الْقَوْمِ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِ اللَّهِ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ 5  ﴾

﴿ داستان كسانى كه به تورات مكلّف شدند؛ ولى حق آن را ادا نكردند، همانند خرى است كه بار كتابها را مى‌كشد. توصيف مردمى كه آيه‌هاى ما را تكذيب كردند چه زشت است و خداوند مردم ستمكار را هدايت نمى‌كند ﴾

[ جمعة ]

پس شما برای شناخت خداوند آفریده شده اید و دلیل آن:

﴿ إِلَّا مَنْ رَحِمَ رَبُّكَ وَلِذَلِكَ خَلَقَهُمْ وَتَمَّتْ كَلِمَةُ رَبِّكَ لَأَمْلَأَنَّ جَهَنَّمَ مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِينَ 119  ﴾

﴿ مگر آن را كه پروردگارت مشمول رحمت خويش قرار دهد و براى همين آنها را آفريد و كلام پروردگارت حتمى است كه جهنم را از جن و انسان پر خواهم كرد ﴾

[   هود ]

آنان را آفریده است تا به آنان رحم کند. تا آنان را به بهشتی به پهنای آسمان ها و زمین ببرد.
ابوهریره به نقل از پیامبر ﷺ می گوید: خداوند فرموده است:

(( أعْدَدْتُ لعباديَ الصالحين ما لا عين رأتْ ، ولا أذن سمعتْ ، ولا خطَر على قلبِ بَشَرْ ))

(( برای بندگان نیکوکار خود چیزی آماده کرده ام که نه چشمی دیده است و نه گوشی شنیده است و نه به قلب کسی خطور کرده است ))

[ بخاری، مسلم، ترمذی ]

به خداوند یگانه سوگند که اگر انسان کمترین سطح معیشتی را هم داشته باشد اما مومن باشد، ولی نگوید:  در روی زمین از من خوشبخت تر وجود ندارد یا با تقواتر از من وجود ندارد، در ایمان او مشکلی وجود دارد.
ما را آفریده است تا به ما رحم کند. تا ما را خوشبخت گرداند. سعادت مطلق را در بهشت قرار داده است. دنیا را مدرسه ای برای پرداخت بهای بهشت قرار داده است. ما اکنون در دار دنیا هستیم. نامش دنیا یعنی پست است نه والا. عمر کوتاه است. انسان با یک چشم به هم زدن می میرد. کسی که بسیار مشهور بوده است می میرد. شب از خانه به گورستان برده خواهد شد. آیا انسان می تواند این را انکار کند؟ مرگ همه چیز را پایان می دهد.
مجری :
استاد عزیز، در سخن پیامبر ﷺ به نقل از خداوند متعال در حدیث قدسی آمده است که:  و اگر یک وجب به من نزدیک شود من یک گز به او نزدیک می شوم و اگر یک گز به من نزدیک شود من یک متر به او نزدیک می شوم و اگر آهسته به سوی من آید من با شتاب به سوی او می روم. ما به خداوند نیازمندیم. چرا وقتی ما اندکی به خداوند نزدیک می شویم خداوند بیشتر از آن به ما نزدیک می شود؟

خداوند ما را برای ابدیت آفریده است :

دکتر محمد راتب نابلسی :
برادر بزرگوار او منتظر ما است:
اگر آنان که از من روی برگردانده اند بدانند منتظر آنانم و مشتاق ترک نافرمانی از سوی آنان هستم از عشق به من لرزه بر اندامشان می افتد و از اشتیاق به من می میرند. این خواست من برای روی گردانان است چه رسد به کسانی که شوق من دارند؟
او مهربان و بخشنده است. ما را برای بهشتی به پهنای آسمان ها و زمین آفریده است. ما را به دنیا فرستاده است تا بهای بهشت را بپردازیم. ما در دنیا موقتی هستیم. مرگ همه چیز را پایان می دهد. قدرت قدرتمند و ناتوانی ناتوان و جایگاه والای انسان والا و فرومایگی انسان فرومایه را پایان می دهد. همه چیز را پایان می دهد. با دنیا بهای بهشت را می پردازیم. و بهای بهشت دو واژه است: پایبندی بر ترک گناهان و کار نیکو کردن .

﴿  إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ 3  ﴾

﴿ جز آنانى كه ايمان آورده و كارهاى شايسته كرده و يكديگر را به شكيبايى و صبر سفارش نموده‌اند ﴾

[ عصر ]

پس برایتان امکان دارد که برای همیشه وارد بهشت شوید. معنای ابد چیست؟ مثالی برای تقریب به ذهن می زنم: یک برای زمین و صفرها برای خورشید. صد و پنجاه و شش میلیون کیلومتر. هر کیلومتر یک صفر نیست. هر هزار متر نیست. هر میلیون صفر. این عدد اگر نسبت آن گرفته شود بی نهایت صفر دارد. بزرگترین عددی که فکرش را می کنید. یک برای زمین و صفرها برای خورشید.
مجری :
هیچ چیزی با بی نهایت برابر نیست .
دکتر محمد راتب نابلسی :
ما برای ابد آفریده شده ایم .

﴿  وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَنُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَداً لَهُمْ فِيهَا أَزْوَاجٌ مُطَهَّرَةٌ وَنُدْخِلُهُمْ ظِلّاً ظَلِيلاً 57  ﴾

﴿ و آنان كه ايمان آورده و كارهاى پسنديده انجام داده‌اند، به زودى در بهشتى آنها را وارد مى‌سازيم كه نهرها از زير درختان آن جارى است و براى هميشه در آن مى‌مانند و براى آنها همسرانى پاكيزه خواهد بود و آنها را در سايه‌اى گسترده جاى مى‌دهيم ﴾

[  نساء ]

آیا منطقی است که سعادت ابدی همیشگی را با چند سال پر زحمت و سختی از بین ببریم. سال هایی پر از سختی و بدبختی و سراسر نگرانی؟
مجری :
استاد عزیزمان، هرکس به راه الهی برود و پایبند باشد و خودش را از نافرمانی ها دور کند و اگر نافرمانی کرد توبه کند کم کم شروع به تقرب به خداوند خواهد کرد. آیا این در دنیا تاثیری دارد مثلا با روزی ارتباط دارد. به آسان شدن کارها؟

توفيق، حفاظت،وآرامش بزرگترین بخشش خداوند به انسان:

دکتر محمد راتب نابلسی :
بزرگترین بخشش خداوند در دنیا توفیق است.

﴿  قَالَ يَا قَوْمِ أَرَأَيْتُمْ إِنْ كُنْتُ عَلَى بَيِّنَةٍ مِنْ رَبِّي وَرَزَقَنِي مِنْهُ رِزْقاً حَسَناً وَمَا أُرِيدُ أَنْ أُخَالِفَكُمْ إِلَى مَا أَنْهَاكُمْ عَنْهُ إِنْ أُرِيدُ إِلَّا الْإِصْلَاحَ مَا اسْتَطَعْتُ وَمَا تَوْفِيقِي إِلَّا بِاللَّهِ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَإِلَيْهِ أُنِيبُ 88  ﴾

﴿ گفت: اى قوم من! توجه كنيد وقتى من دليل آشكارى از پروردگارم دارم و از جانب او روزى خوبى به من رسيده، هرگز نمى‌خواهم چيزى كه شما را از آن بازمى‌دارم خودم انجام دهم. اراده‌اى جز اصلاح، به اندازۀ توانم ندارم و توفيقات من فقط از ناحيۀ پروردگار است. بر او توكل مى‌كنم و به‌سويش انابه مى‌نمايم ﴾

[ هود ]

در ازدواج ، در کار ، در فرزندان ، درباره ی دختران ، درباره ی دامادها ، درباره همسران و پسران توفیق می یابد.  وَمَا تَوْفِيقِي إِلَّا بِاللَّهِ یک آیه است ، این بزرگترین نتیجه است.
دوم، حفاظت، شما محفوظ هستید .

﴿ إِنَّ اللَّهَ يُدَافِعُ عَنِ الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ كُلَّ خَوَّانٍ كَفُورٍ 38 ﴾

﴿ خداوند از اهل ايمان دفاع خواهد كرد. خداوند هيچ خيانتكار ناسپاسى را دوست نمى‌دارد ﴾

[ حج ]

دشمنانی دارید که نمی شناسید. خداوند وقتی محافظت از شما را برعهده دارد چه می گویید؟ خداوند از شما دفاع می کند. آرامش، آرامش چیست؟ اگر همه چیز را از دست دهید با آن سعادتمند می شوید. با از دست دادن آن بدبخت می شوید حتی اگر همه چیز را داشته باشید. من صدها داستان درباره ی افرادی دارم که به اوج ثروت رسیده اند اما خودکشی کرده اند. چرا خودکشی کرده اند؟ خداوند را نشناخته اند، زیرا انسان برای شناخت خدا آفریده شده است. با نفسی بی نهایت آفریده شده است. هر چیزی که بخرید عادی می شود. ماشین نداشتید. وقتی ماشینی می خرید دو هفته ی نخست نمی خوابید. رانندگی می کنید. پس از مدتی برایتان عادی می شود. ازدواج نکرده اید و مشتاق ازدواج هستید اما پس از ازدواج، ازدواج برایتان عادی می شود. پیش از رسیدن به مقامی والا مشتاق آن هستید اما پس از دریافتش، آن مقام برایتان عادی می شود. دنیا اجازه ندارد انسان را به سعادت همیشگی برساند بلکه موقتی است. اما آخرت خوشبختی و سعادت همیشگی دارد. پس اولویت و زیرکی و پیروزی و موفقیت این است که خداوند را بشناسید.
 ای فرزند آدم مرا بخواه تا مرا بیابی. اگر مرا یافتی همه چیز را یافته ای و اگر مرا از دست دادی همه چیز را از دست داده ای و من از هر چیزی برایت محبوب ترم. 
من و انسان و جنیان در خبری بزرگ هستیم. من می آفرینم و غیر مرا عبادت می کنند. من روزی می دهم و از دیگران سپاسگزاری می کنند. خیر من به بندگانم می رسد و شر آنان به من می رسد. من با نعمت هایم به آنان محبت می کنم و از آنان بی نیازم ولی آنان با نافرمانی به من پشت می کنند درحالی که از هر چیزی به من بیشتر نیازمندند. هرکس به من روی آورد از دور او را می گیرم و هر کس از من دور شود از نزدیک او را صدا می زنم. کسانی که مرا یاد می کنند مورد محبت من هستند. سپاسگزاران را بیشتر نعمت می دهم. نافرمانان را از رحمت خود ناامید نمی کنم. اگر توبه کنند دوست آنان می شود و اگر توبه نکنند پزشک آنان هستم.
مهم این است که خداوند را بشناسیم .
مجری :
و نعمتی از خدا.
اکنون می خواهیم درباره ی بیشترین چیزی که این ارتباط تقرب میان بنده و خدا را خراب می کند سخن بگوییم. متاسفانه گاهی این رابطه دوام ندارد. انسان لحظه ای احساس تقرب می کند. با تجلی عبادت آن را احساس می کند. با لذت شیرینی ایمان در خواندن قرآن آن را احساس می کند. در هنگام نماز. اما در یک لحظه این پیوند باقی نمی ماند و این وضعیت پایدار نیست دکتر، چه چیزی باعث می شود انسان در یک لحظه از پروردگار خود دور شود و ارتباطش از هم بپاشد دکتر؟

مار نیک یک ابزار عملی برای تقرب به خدا :

دکتر محمد راتب نابلسی :
کار نیک یک ابزار کارا برای تقرب به خدا است. اگر خواستید به خداوند تقرب جویید و به خداوند روی آورید و احساس کنید خداوند به شما نزدیک است و انوار او و توفیقات او و محبتش به شما ادامه دارد پس باید از او اطاعت کنید. بنابراین:

﴿  يُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمَالَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزاً عَظِيماً 71  ﴾

﴿ تا خداوند كارهاى شما را اصلاح كند و از گناهانتان بگذرد و هركس خدا و رسول او را اطاعت كند، البته به پيروزى بزرگ نايل آمده است. ﴾

[ احزاب  ]

کودکی خردسال روز عید آمده است ومبلغی اندک از خویشان خود گرفته است. این برایش بسیار زیاد است. به شما می گوید: من خیلی پول دارم مثلا صد دینار. اما یک مسئول بزرگ در پنتاگون گفته است: برای این جنگ مبلغ بزرگی آماده کرده ایم که میزان صد میلیارد است. خداوند عزوجل می فرماید :

﴿ وَلَوْلَا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكَ وَرَحْمَتُهُ لَهَمَّتْ طَائِفَةٌ مِنْهُمْ أَنْ يُضِلُّوكَ وَمَا يُضِلُّونَ إِلَّا أَنْفُسَهُمْ وَمَا يَضُرُّونَكَ مِنْ شَيْءٍ وَأَنْزَلَ اللَّهُ عَلَيْكَ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَعَلَّمَكَ مَا لَمْ تَكُنْ تَعْلَمُ وَكَانَ فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكَ عَظِيماً 113  ﴾

﴿ و اگر فضل و رحمت پروردگار شامل حال تو نمى‌شد، گروهى از دشمنان تصميم داشتند تو را گمراه كنند. اينها فقط خود را گمراه مى‌نمايند و هيچ‌گونه زيانى به تو نمى‌رسانند. پروردگار اين كتاب و حكمت را به تو نازل نمود و آنچه نمى‌دانستى به تو آموخت و فضل خدا نسبت به تو بزرگ است ﴾


[ نساء ]

بنابراین بزرگترین چیز در زندگی شناخت خداوند است .
 ای فرزند آدم مرا بخواه تا مرا بیابی. اگر مرا یافتی همه چیز را یافته ای و اگر مرا از دست دادی همه چیز را از دست داده ای و من از هر چیزی برایت محبوب ترم. 

اگر چشمان تو زیبایی ما را مانند آنان ببیند، از ما روی بر نمی گردانی.

 اگر سخنان زیبای ما را بشنوی لباس خودپسندی از تن بیرون کرده و نزد ما می آیی

 اگر طعم محبت ما را ذره ای بچشی آن که کشته ی عشق ما است را معذور می داری 

اگر نسیمی از ما به تو بوزد در غربت و به شوق وصال ما خواهی مرد.

 اگر پرتویی از نور ما به تو بتابد تمام هستی ها را به خاطر ما رها می کنی.

 عشق ما آسان نیست و هر کس ادعا می کند آسان است به او می گوییم تو ما را نمی شناسی!

 ***

شما به ذات الهی، به اصل جمال، کمال و بخشش و صاحب نام های نیکو و صفات برتر نزدیک می شوید. دین بسیار بزرگ و گسترده است. شما آفریده شدید تا خداوند را بشناسید.

﴿ إِلَّا مَنْ رَحِمَ رَبُّكَ وَلِذَلِكَ خَلَقَهُمْ وَتَمَّتْ كَلِمَةُ رَبِّكَ لَأَمْلَأَنَّ جَهَنَّمَ مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِينَ 119  ﴾

﴿ مگر آن را كه پروردگارت مشمول رحمت خويش قرار دهد و براى همين آنها را آفريد و كلام پروردگارت حتمى است كه جهنم را از جن و انسان پر خواهم كرد ﴾

[ هود ]

آنان را آفریده تا به آنان رحم کند و در دو بهشت سعادتمندشان نماید. بهشت دنیا که بهشت تقرب است و بهشت آخرت که بهشت جاودان است. آیا این را به خاطر چیزهای بیهوده ای که ما را سرگرم کرده از دست دهیم؟ هر شهوتی که خداوند در ما قرار داده کانالی پاکیزه برای دفع آن نیز قرار داده است.
مجری :
پس دکتر، بهشت دنیا بهشت تقرب به خداوند متعال است.
دکتر محمد راتب نابلسی :
طبیعتا، طعم تقرب به خدا را کسی می چشد که او را شناخته باشد. شما با نماز درست با پشتوانه ی ایمان و عمل صالح با اصل جمال هستی، اصل جمال، کمال و بخشش و با ذات الهی و با صاحب نام های نیک و صفات برتر ارتباط می گیرید.
گاهی شاید یکی از ما در تصویری با شخصیتی مهم باشد که تعادل وی را در آن به هم می ریزد حال بنگرید شما با چه کسی در یک تصویر هستید.
مجری :
استاد عزیزمان، گاهی انسان تلاش می کند برای پایبندی در راه خداوند باشد و نماز می خواند و روزه می گیرد اما روح و شیرینی ایمان در آن نیست چطور این تقرب برایش محقق گردد؟

نیاز مومن به یک پشتوانه ی ایمانی :

دکتر محمد راتب نابلسی :
سئوال بسیار ظریفی است :

﴿ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَكُونُوا مَعَ الصَّادِقِينَ 119  ﴾

﴿ اى اهل ايمان! از خدا بترسيد و همراه با راستگويان باشيد ﴾

[   توبه ]

انسان مومن نیازمند یک پشتوانه ی ایمانی است. نیازمند شب نشینی با مومنان است. نیازمند گردش با مومنان است. نیازمند همنشینی با مومنان است اتَّقُوا اللَّهَ  گویا این آیه می گوید وسیله و راه آن این است که:  وَكُونُوا مَعَ الصَّادِقِينَ .
آیه ای دیگر : 

﴿ وَاصْبِرْ نَفْسَكَ مَعَ الَّذِينَ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ بِالْغَدَاةِ وَالْعَشِيِّ يُرِيدُونَ وَجْهَهُ وَلَا تَعْدُ عَيْنَاكَ عَنْهُمْ تُرِيدُ زِينَةَ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَلَا تُطِعْ مَنْ أَغْفَلْنَا قَلْبَهُ عَنْ ذِكْرِنَا وَاتَّبَعَ هَوَاهُ وَكَانَ أَمْرُهُ فُرُطاً 28  ﴾

﴿ با آنانى كه خداى خويش را صبح و شام مى‌خوانند و فقط رضاى او را طلب مى‌كنند، با شكيبايى همراهى كن و لحظه‌اى از آنها به خاطر تمايل به زينتهاى دنيا چشم مپوش و از آنهايى كه دلهايشان از ياد ما غافل است پيروى مكن؛ همان‌هايى كه پيرو هواى نفس خويش هستند و كارهايشان افراطى است. ﴾

[   كهف ]

من با صراحت تمام می گویم: مومن نیازمند یک پشتوانه ی ایمانی است. اما اگر با منحرفان شب نشینی کند که نماز نمی خوانند. آشکارا دست به نافرمانی و گناه می زنند. نمی تواند. دوست دوست خود را می کشد. ما بازی به نام طناب کشی داریم. در یک شب نشینی و یک دیدار و یک گردش با هر کسانی می نشینی تو را به سوی نافرمانی، انحراف یا بی توجهی به نماز می کشانند. پس با آرامی از آنان فاصله بگیر. اما اگر می توانی افراد پیرامون خود را به نماز به اطاعت از خداوند یا پایبندی بکشانی با آنان بمان. اما اگر آنان تو را به سوی خود می کشانند پس به آرامی از آنان جدا شو. و اگر توانستی آنان را به خودت واداری پس با آنان بمان. این بازی طناب کشی نام دارد. اگر می توانی آنان را به سمت خود بکشی پس با آنان بمان و اگر آنان تو را به سوی خودشان می کشند پس با آرامی از آنان فاصله بگیر. من کارهای خشونت آمیز را دوست ندارم. ما یک خط راست داریم. این خشن است و این یکی منحرف است. با نمودار صعودی به آنان نزدیک شو. و با نمودار نزولی از آنان فاصله بگیر.
مجری :
خداوند به شما برکت دهد دکتر .
به پایان وقت رسیدیم. این قسمت از برنامه را با دعا پایان می بخشیم و از خداوند می خواهیم به درگاه خود قبول نماید.

دعا:

دکتر محمد راتب نابلسی :
خدایا دین ما را که حافظ امر ما است برایمان حفظ کن و دنیایمان را که معاش ما در آن است را برای ما نیکو گردان و آخرتمان را که بازگشتنگاه ما است برایمان نیکو نما. و زندگی را برای ما توشه ای از هر نیکی گردان و مرگ را برای ما آرامشی از هر بدی قرار بده ای سرورما پروردگار جهانیان. خدا با حلال خود از حرام خود ما را نگاه دار. و با اطاعت خود ما را از نافرمانی و با فضل خود ما را از غیر خود در امان بدار. خدایا ما را گرفتار مکر خود نکن. پرده پوشی ما را بکن. یاد خود را از یاد ما نبر. خدایا به ما ببخش و از ما نگیر. ما را گرامی دار و خوار نکن. ما را برگزین و بر ما ترجیح نده. ما را خشنود کن و از ما خشنود باش. وسرزمین مسلمانان را آرام نما و جان مسلمانان را در همه جا حفظ بفرما.

پایان و خداحافظی:

مجری :
خداوند به شما برکت دهد جناب علامه استاد دکتر محمد راتب نابلسی به خاطر این سخنان زیبا. با توکل بر خدا با هم نشستیم. این قسمت از برنامه درباره ی بهشت تقرب بود. خداوند به ما و شما یک قلب سالم و عبادت درست عنایت فرماید تا بتوانیم به خداوند متعال تقرب جوییم.
پاک و منزهی خدایا و تو را ستایش می کنیم و گواهی می دهیم که تنها معبود تو هستی و به درگاه تو طلب آمرزش می نماییم و به درگاه تو توبه می کنیم.

زبان های موجود

پنهان کردن تصویر